CAFFE CLUB    KULINARNY GLOBTROTER    MIĘDZY TEORIĄ A PRAKTYKĄ    PORTFOLIO AUTORA    BLOG

    

Caffe Club

Witam w krainie kawowych inspiracji

       W tym miejscu znajdziesz publikacje poświęcone kawie, kawiarniom i wszystkim tym z czym napój ten jest związany, a również poznasz sekrety otrzymywania i właściwości czekolady, kakao oraz lodów. Wśród zgromadzonych w tym miejscu artykułów znajdują się również relacje z pobytu w często egzotycznych miejscach świata. Prezentowane tutaj materiały pochodzą z wybranych artykułów publikowanych na łamach czasopisma branżowego Cukiernictwo i Piekarstwo, których jestem autorem. Zapraszam również do odwiedzenia innych działów, poświeconych cukiernictwu, piekarstwu, gastronomii oraz zagadnieniom związanym ze szkolnictwem zawodowym. 

Historia zaklęta w czekoladzie

Kawa w rytmie rock n’ rolla

Na kawę do… Wenecji

Historia marki E. Wedel liczy już ponad 150 lat i można powiedzieć, że jest tak samo ciekawa i dramatyczna jak historia Polski. Protoplastą czekoladowej rewolucji w Polsce stał się Karol Wedel urodzony w 1813 roku w Ilenself w Niemczech. Karol Wedel w 1845 roku, po odbyciu praktyk w Berlinie, Paryżu i Londynie, został zatrudniony przez Karola Grohnerta, właściciela prężnie rozwijającej się warszawskiej cukierni. Po kilkuletniej współpracy z Grohnerem w 1851 roku Karol Wedel rozpoczął samodzielną działalność w branży cukierniczej, zakładając własną cukiernię „Słodycze od Wedla” przy ulicy Miodowej w Warszawie. Do znaczących sukcesów fi rmy przyczyniły się kolejne pokolenia rodziny Wedlów oraz ich współpracownicy.

...cały artykuł

Hard Rock Cafe to znana na całym świecie sieć restauracji, w której każdy miłośnik muzyki rockowej będzie czuł się jak w domu. Pierwszy lokal Hard Rock Cafe powstał w Londynie. Założyli go jednak nie Anglicy, lecz dwaj amerykańscy hippisi – Isaac Tigrett i Peter Morton. W 1971 r. otworzyli oni restaurację przy Hyde Park Corner w starym salonie Rolls Royce’a. Jej nazwę zaczerpnęli z płyty kultowego zespołu The Doors („Morrison Hotel”). Hard Rock Cafe jest dziś w posiadaniu największej kolekcji rockowych pamiątek rozrzuconych po lokalach w 36 krajach. Znajdziemy je w Nowym Jorku, Las Vegas, Londynie, Barcelonie, Berlinie, Moskwie, Hurghadzie, Szanghaju… a także w Warszawie i  Krakowie.

...cały artykuł

 

Wenecja – miasto o bogatej historii i jedna z kulturalnych stolic współczesnej Europy, jest to miejsce tajemnicze i romantyczne, urzekające swym pięknem. Pierwsza kawiarnia pojawiła się w Wenecji już około 1640 roku. Wtedy to zaczęły powstawać pierwsze lokale specjalizujące się w parzeniu kawy, które pierwotnie nazywano Botteghe delle Acque e dei Ghiacci. Pierwszy, przeznaczony dla arystokracji lokal specjalizujący się w serwowaniu kawy został otwarty w 1720 roku przez Floriano Francesconiego – pod nazwą Cafe de la Venise Triomphante, a z czasem zmienił nazwę na Cafe Florian. Lokal pod tą nazwą działa na Placu Świętego Marka do dzisiaj i jest uznawana za najstarszą kawiarnię w europie.

...cały artykuł

 

W kawiarni nad Dunajem

 

Kawa po turecku

 

Coffee Tirana

 

Wiedeń, kojarzony z kawą po wiedeńsku, jest specyficznym miastem, w którym atmosfera towarzysząca piciu tego napoju jest niepowtarzalna i pełna aromatów dobiegających z kafejek i cukierni. Kawę w Wiedniu pija się, według historycznych podań, od XVII wieku, od czasu gdy Jan III Sobieski rozgromił podbijającą południową Europę armię turecką. Mało kto wie ze pierwszą kawiarnię we Wiedniu otworzył polak Franciszek Kulczycki, lokal ten nosił nazwę Pod zieloną butelką. Dziś Kafejki stanowią integralną część wiedeńskiego życia i są symbolem tego miasta.

...cały artykuł 

Czarna jak noc, gorąca jak namiętność i słodka jak miłość… Taka jest właśnie kawa serwowana w Turcji. prawdziwą, po turecku, sporządza się w przeznaczonym specjalnie do tego celu mosiężnym lub miedzianym naczyniu w kształcie tygielka, w Turcji nazwanym ibrikiem. Ma ona niepowtarzalny smak. Do sporządzenia kawy po turecku, nazywanej kahve, tradycyjnie używa się ziaren arabiki z plantacji z terenów Etiopii, Kenii lub Jemenu. Napar „po turecku” serwuje się wraz z powstałą w trakcie parzenia pianką, w niewielkich, wcześniej podgrzanych filiżankach. Towarzyszy temu również nieodłączny ceremoniał palenia fajki wodnej.

...cały artykuł

Albania to kwintesencja Bałkanów. Mieszają się tutaj kultury i smaki Turcji, Grecji, Bułgarii, krajów dawnej Jugosławii, a nawet południowej Italii. To wymarzone miejsce dla wielbicieli greckiego frappe, mocnego włoskiego espresso oraz pasjonatów tradycyjnej tureckiej kawy. Ten piękny, malowniczy, górzysty kraj położony nad Adriatykiem i Morzem Jońskim jest zdecydowanie nieodpowiednim miejscem wypoczynku dla wielbicieli luksusowych i leniwych wakacji. Codzienne zmagania z przeciwnościami losu, takimi jak braki w dostawach wody czy prądu, mogą nadać wyprawie do Albanii smaku prawdziwej przygody.

...cały artykuł

Urok greek cafe
Mała czarna nad Wełtawą
Urok Chorwackich kawiarni

Grecja jest krajem urzekającym każdego odwiedzającego. Do zaoferowania ma nie tylko cztery tysiące lat cywilizacji, piękne krajobrazy i wspaniały śródziemnomorski klimat, lecz równie niezapomniany czar kawiarenek i tawern. Sztuka parzenia i delektowania się kawą przybrała w tym kraju wręcz mistyczną formę i towarzyszy jej swoisty, ludowy ceremoniał. Kawiarnie w Grecji nie mają nic wspólnego z ich polskim odpowiednikiem. Na wsiach greckich, w greckich miasteczkach i nadmorskich kurortach kawiarnie, czyli kafenion, są centralnym punktem życia towarzyskiego. Obserwując życie tutejszych ludzi, szczególnie mężczyzn, odnosi się wrażenie, że spędzają oni w kawiarniach i tawernach całe dnie.

...cały artykuł

Praga położona jest w sercu Europy i można powiedzieć, że ma wszystkie najlepsze cechy kontynentu. Dowodem na atrakcyjność czeskiej stolicy są ulice wypełnione radosnymi, roześmianymi twarzami, jak również zatłoczone kawiarenki i zawsze wypełnione nocne kluby. Można tu odnaleźć typowe czeskie gospody, restauracje, kameralne kawiarnie i herbaciarnie. Każda wolna przestrzeń praskiej starówki zaadoptowana jest na potrzeby kawiarni, herbaciarni, które znajdujemy tutaj w najbardziej zaskakujących miejscach: w piwnicach zabytkowych kamieniczek, podcieniach, strychach, a nawet… dachach domów! Lokale te zachwycają wystrojem i indywidualnym klimatem, jaki w nich panuje.

...cały artykuł

Chorwacja jest krajem słynącym z wielokulturowości. Splatają się tu niepowtarzalny, romantyczny nastrój krajów śródziemnomorskich, egzotyka kultury arabskiej i słowiańska gościnność. Ta swoista mieszanka ma swe odzwierciedlenie również w nastrojowym wystroju tutejszych pubów i kawiarni. Turyści mogą odpocząć i skosztować słodkości w slasticarna – cukierniach prowadzonych przez Albańczyków. Są to lokale właściwie tylko dla turystów, bo Chorwaci rzadko odwiedzają takie miejsca. Wolą „swoje” kawiarnie, cafe-bary, w których spędzają mnóstwo czasu. W modnych kurortach panuje natomiast dewiza: „Patrz i spraw, by inni patrzyli na ciebie”, dlatego tarasy i ogródki lokali tętnią tu życiem o każdej porze dnia i nocy.

...cały artykuł

Smak świąt w Saksonii
Uwodzicielski powab Côte d’Azur

Czekoladowy afrodyzjak

Drezno, stolica Saksonii, to piękne miasto leżące nad Łabą. Nazywane jest perłą baroku z uwagi na ogromną liczbę zabytków z tego okresu. Pałac Zwinger, Frauenkirche, budynek opery, potężna katedra Hofkirche – to tylko niektóre z nich. Na ulicach Drezna przez cały rok tłoczą się turyści ze wszystkich stron świata.  Kawiarnie w Dreźnie są oblegane przez cały rok i niezależnie od aury zawsze pełne są kawiarniane ogródki. Miasto zachwyca swym urokiem o każdej porze roku, jednak najlepszy jest okres świąteczny. Wtedy to bowiem organizowany jest wielki jarmark świąteczny, a uliczki i place starego miasta zamieniają się w świąteczne targowiska pełne straganów i kramików, gdzie poza wszelkiego rodzaju świątecznymi ozdobami i akcesoriami prym wiodą aromatyczne korzenne wino, gorący poncz, ciastka, ciasteczka, czekoladki i rzecz jasna – słynne pierniki.

...cały artykuł

 

Prowansja i Lazurowe Wybrzeże to krainy pachnących ziołami wzgórz, winnic, gajów oliwnych, skąpanych w słońcu plaż i przystani pełnych jachtów. Malownicze, pełne kontrastów krajobrazy oraz jedyny w swym rodzaju nastrój kiedyś były inspiracją dla van Gogha, Moneta i Picassa, a dziś przyciągają sławne osobistości i rzesze turystów z całego świata. Dziś nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że warto odwiedzić ten rejon Francji. Od kilkudziesięciu już lat Lazurowe Wybrzeże jest jednym z najmodniejszych miejsc Europy, gdzie swe posiadłości mają niemal wszyscy celebryci świata sztuki, mody i polityki. Prowansja to kraina słynąca z produkowanych tutaj niezwykłych wyrobów cukierniczych. Będąc w tych stronach, koniecznie należy skosztować produkowanych tutaj słodyczy, wytwarzanych ze świeżych owoców cytrusowych czy karmelizowanych płatków kwiatów.

...cały artykuł

 

Czekolada w niezwykły sposób wpływa na organizm człowieka. Dzieje się tak ze względu na zawartą w niej fenyloetyloaminę, będącą związkiem chemicznym, który jest produkowany przez nasz mózg, wtedy, gdy jesteśmy zakochani... Czekolada, po przywiezieniu jej przez konkwistadorw z Ameryki, była traktowana jako afrodyzjak. Nie tylko krl Montezuma pił czekoladę, nim udał się do kochanki. Markiz de Sade i Casanova także stosowali ją na poprawę potencji. Słynny kochanek wszechczasów Casanova twierdził, że dzięki czekoladzie mógł kochać się całą noc.

...cały artykuł

 

Jak powstaje czekolada

Rodzaje lodów
Fazy produkcji lodów

Z czekolady otrzymywać można niezwykłe dzieła cukiernicze, lecz warto wiedzieć ze ten jedyny w swym rodzaju surowiec cukierniczy powstaje w bardzo skomplikowany sposób... Proces produkcji wyrobw czekoladowych można podzielić na trzy fazy: otrzymywanie miazgi kakaowej, otrzymywanie mas czekoladowych oraz formowanie wyrobów czekoladowych.

...cały artykuł

 

Lody produkuje się najczęściej z mieszanki mleka spożywczego pasteryzowanego, mleka w proszku, śmietanki, cukru, jaj, stabilizatorów i innych dodatków. Zależnie od różnic w składnikach i procesie produkcji, można
je podzielić na lody mleczne, śmietankowe, owocowe, cassate oraz sorbety.

...cały artykuł

Produkcja lodów jest procesem wielofazowym, składającym się z przygotowania tzw. kompozycji, jej dojrzewania, zamrażania z jednoczesnym napowietrzaniem oraz hartowania. Do najczęściej produkowanych lodów należą: lody mleczne i śmietankowe o różnych smakach oraz owocowe z dodatkiem owoców świeżych, mrożonych, konfitur itp.

...cały artykuł

Słodycz i powab marcepanu

 
 

Marcepan znany był już w średniowieczu. Przywędrował do Europy prawdopodobnie razem z najazdami tureckimi, lecz spór o autorstwo przepisu tej finezyjnej masy toczą także między sobą Włosi i Węgrzy. Dziś już nikt dokładnie nie wie, jakie były początki dziejów marcepanu, kiedy, kto i dlaczego go wynalazł. Historyczne pochodzenie tej masy owiane jest tajemnicą i otoczone wieloma legendami. W przeszłości marcepan często gościł na dworach możnowładców, dworach Wschodu i Europy. Wyparty został dopiero przez
pojawienie się czekolady.

...cały artykuł

   

 
 
 
 

 

stat4u