CAFFE CLUB    KULINARNY GLOBTROTER    MIĘDZY TEORIĄ A PRAKTYKĄ    PORTFOLIO AUTORA    BLOG

    

Kulinarny globtroter

Witam w “Kulinarnym globtroterze”

    Wśród prezentowanych w tym miejscu publikacji znajdziesz miedzy innymi artykuły będące sprawozdaniami z wypraw, które odbyły się w ramach programu Praktyczna Edukacja Europejska. Produktem finalnym każdej edycji projektu jest uczestnictwo młodzieży w warsztatach technologicznych z zakresu produkcji żywności lub/i gastronomii właściwej dla odwiedzanego rejonu naszego kontynentu. Uczestnictwo w projekcie jest sposobnością do zebrania materiałów, które często wykorzystywane są w artykułach o tematyce edukacyjnej, krajoznawczej lub kulinarnej. Do chwili obecnej opublikowano juz kilkadziesiąt artykułów zarówno w prasie lokalnej jak i wydawnictwach ogólnopolskich. prezentowane w tym miejscu artykuły ukazały się drukiem nakładem  wydawnictwa branżowego Cukiernictwo i Piekarstwo.

W krainie wampirów i sękaczy

Pocztówka z zielonej wyspy

Mołdawia - kraina winem i miodem płynąca

Transylwania zachwyca krajobrazami, strzelistymi szczytami, niedostępnymi wąwozami, stromymi urwiskami, nieokiełznanymi rzekami, budzącymi respekt zamkami i średniowiecznymi miastami, w których czas jakby się zatrzymał. W gospodach góralskich wiosek, oddalonych od turystycznych centrów, ugoszczeni zostajemy tradycyjnymi miejscowymi specjałami. Transylwania to kraina zarówno dla wielbicieli wampirów, łowców przygód, miłośników górskich wędrówek i… rządnych nowych doznań smakoszy. Odwiedzając słynne rumuńskie nadmorskie kurorty, pamiętajmy, że jest to zaledwie niewielka część atrakcji, jakie ma do zaoferowania ten, w dużym stopniu jeszcze czekający na odkrycie, kraj.

...cały artykuł

Wyspa, na której królują Celtowie, owce, deszcz, puby, whiskey, muffiny, muzyka i pogoda ducha… to oczywiście Irlandia – kraina, w której każdy odnajdzie coś dla siebie. Irlandia zadziwia pod każdym względem: surowością klimatu i krajobrazu, sielskim urokiem bezkresnych zielonych pastwisk i małych cichych miasteczek, wiekową tradycją i burzliwą historią. Każdy, kto choć raz gościł w tych stronach, na zawsze już pozostanie pod urokiem Zielonej Wyspy, jej mieszkańców i miejscowych specjałów. Delektując się tutaj tradycyjnymi potrawami, wypiekami i trunkami, czuje się, że, jak mawiają tubylcy “Everyone’s Irish”, czyli wszyscy jesteśmy Irlandczykami.

...cały artykuł

 

Pradawna legenda głosi, że kiedy Bóg tworzył świat i rozdawał ludziom ziemię, zapomniał o jednym człowieku – Mołdawianinie, którego postanowił następnie wynagrodzić, oddając mu w posiadanie kawałek raju. Jak w każdej legendzie, i w tej tkwi ziarno prawdy, bowiem Mołdawia, choć uznawana za najbiedniejsze państwo Europy, sprawia wrażenie rajskiej krainy. Przejeżdżając przez ciągnące się po horyzont uprawne pola słonecznika i rzepaku, spotykamy rozstawione wozy z ulami. Produkcja miodów pszczelich jest tutaj rozwinięta na ogromną skalę. Mołdawia słynie również z wyrobu win, śliwowicy, koniaków i szampanów. Mołdawskie wina rozprowadzane są nie tylko na terenie całej Europy, ale i świata.

...cały artykuł

Coffee Tirana

Spór o baklavas

Tajemnice wileńskiego chleba

Albania to kwintesencja Bałkanów. Mieszają się tutaj kultury i smaki Turcji, Grecji, Bułgarii, krajów dawnej Jugosławii, a nawet południowej Italii. Ten piękny, malowniczy, górzysty kraj  jest zdecydowanie nieodpowiednim miejscem wypoczynku dla wielbicieli luksusowych i leniwych wakacji. Codzienne zmagania z przeciwnościami losu, takimi jak braki w dostawach wody czy prądu, mogą nadać wyprawie do Albanii smaku prawdziwej przygody. Jednak wszelkie niedogodności z nawiązką rekompensują urok, uczciwość i gościnność mieszkańców, romantyczne piaszczyste lub kamieniste plaże, gorące morze Riwiery Albańskiej oraz nietknięte cywilizacją dzikie laguny i wysokie, egzotyczne góry.

...cały artykuł

Podobno oryginalny przepis tworzenia tego bardzo słodkiego smakołyku pochodzi nie z Grecji, lecz z Turcji, i jest to przyczyną wiekowego już sporu toczonego pomiędzy Grekami a Turkami. Aby sporządzić wyśmienite baklavas, należy drobno posiekać łuskane orzechy i migdały, a ciasto francuskie cienko rozwałkować i pokroić na trójkąty, w które należy zawinąć orzechy. Syrop, którym zalewa się gotowe już ciastka, przygotowuje się, mieszając wszystkie jego składniki i gotując przez 20-30 minut do uzyskania gęstej konsystencji. Baklavas podaje się jako deser lub dodatek do kawy, na talerzu, polany syropem.

...cały artykuł

 

Wileńszczyzna to kraina, w której mieszają się kultury i gusta kulinarne narodów z Litwy, Polski, Rosji i Białorusi. Ma to swe odzwierciedlenie w bogactwie zabytków, a także różnorodności potraw i wyrobów piekarsko-ciastkarskich. Wileńszczyzna poza swymi zabytkami słynie również z tradycyjnych dla tego regionu wyrobów piekarskich. Będąc w tym miejscu, nie można zapomnieć o kupnie jednego z najbardziej popularnych i tradycyjnych rodzajów chleba – chleba wileńskiego. Jest to tradycyjny, ciemny razowy chleb, mający kształt owalu. Do specjałów wileńskich poza tradycyjnymi wypiekami piekarskimi należą również wyroby cukiernicze. Najbardziej znane to żagarelis i šakotis.

...cały artykuł

Tropami włoskiej pizzy

Aromaty Prowansji zaklęte w słodyczach

Smak świąt w Saksonii

Neapol – metropolia położona u podnóża Wezuwiusza – jest niekwestionowaną stolicą południowych Włoch i… kolebką włoskiej pizzy… Pierwsza współczesna włoska pizza powstała w 1889 roku, kiedy do Neapolu przybyła królowa Włoch – Małgorzata Sabaudzka. Neapolitański piekarz, Raffaele Esposito, przygotował na tę okazję specjalne danie – pizzę, której kolory nawiązywały do barw narodowych Włoch. Podstawowymi składnikami były pomidory (kolor czerwony), ser mozzarella (kolor biały) i bazylia (kolor zielony). Pizzę tę nazwano imieniem królowej – Margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej neapolitańskiej pizzy.

...cały artykuł

Confiserie Florian to fi rma cukiernicza, której udało się połączyć w spójną całość tadycję i nowoczesność oraz elegancję i wyszukany smak. Firma, której historia sięga XIX wieku, została założonaw Pont-du-Loup, małej miejscowości nieopodal Grass, w wyjątkowym miejscu, pomiędzy rzeką Gorges du Loup a pasmem górskim nazywanym Alpami Prowansalskimi. Ten rejon Francji słynie z licznych zakładów perfumeryjnych i plantacji kwiatów oraz pomarańczy. Nieprzypadkowo więc najstarszymi produktami Floriana są właśnie kandyzowane płatki róż i przetwory z owoców cytrusowych.

...cały artykuł

Dreźnie warto odwiedzić liczne piernikarnie, które wytwarzają według starych receptur słynny na całym świecie piernik. Jest tu sporo zarówno małych kramików, jak i dużych oraz okazałych zakładów specjalizujących się wyłącznie w wytwarzaniu i sprzedaży szerokiej gamy wyrobów z ciasta piernikowego. Dla kupujących są dostępne wyroby spotykane u nas z rzadka, jedynie przy okazji cukierniczych wystaw. Można tu znaleźć piernikowe cudeńka na wszelkie możliwe okazje, szczególnie jednak zachwycają finezyjne, bajkowe piernikowe domki. Świąteczny nastrój podkreśla również rozchodzący się zewsząd aromat przypraw wyśmienitego korzennego wina. Pomimo przejmującego chłodu lokale są zapełnione.

...cały artykuł

Bałkańskie wypieki cz.1

Bałkańskie wypieki cz.2

W cieniu kwitnących agaw

Bałkańskie wypieki to wyroby charakterystyczne przede wszystkim dla krajów dawniej należących do Federacji Jugosławii oraz Bułgarii i Albanii. Asortyment tego pieczywa jest bardzo różnorodny, tak jak kraje leżące na Półwyspie Bałkańskim. Będąc w Bośni i Hercegowinie, nie sposób nie spróbować lokalnych bardzo słodkich wyrobów, wzorowanych zazwyczaj na wyrobach tureckich. Chorwacja jest krajem słynącym z międzykulturowości, splatają się tutaj niepowtarzalny, romantyczny klimat krajów śródziemnomorskich oraz egzotyka kultury arabskiej ze słowiańską gościnnością, które widać nawet w tutejszych słodkich specjałach.

...cały artykuł

Bałkany to swoisty tygiel, w którym mieszają się aromaty i smaki południa Europy z egzotyką kuchni osmańskiej. Przeplatają się tu wpływy dwóch największych religii świata i wielu narodowości, co ma również swoje odzwierciedlenie w tradycyjnych wypiekach. W pierwszej części artykułu („Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 10/2008) przedstawiliśmy wypieki z Bośni i Hercegowiny, Macedonii oraz Chorwacji. Teraz pora na pozostałe dwa kraje: Albanię i Bułgarię.

...cały artykuł
 

 

Sześćdziesięcioosobowa grupa uczniów ze współpracujących szkół z Żor, Chorzowai Katowic uczestniczyła w finale tegorocznej edycji projektu „Praktyczna Edukacja Europejska”. W trakcie jedenastu dni pobytu na Costa Brava i na Lazurowym Wybrzeżu uczniowie mieli sposobność odbycia warsztatów technologicznych w tamtejszej szkole gastronomicznej, zapoznania się z zapleczem gastronomicznym i cukiernią hotelu w nadmorskim kurorcie L’Estartit, poznali też technologię produkcji wyrobów cukierniczych i przetworów owocowych w zakładzie „Confiserie Florian” w Nicei.

...cały artykuł

 

Oblicza Krymu

 

 

Dzięki swej burzliwej historii półwysep ten zachwyca swą wielokulturowością, która swoje odzwierciedlenie ma również w specjałach tutejszej kuchni i tradycyjnych wypiekach. Dziś, podróżując po Krymie, możemy liczyć na niezapomniane (choć nie zawsze sympatyczne...) przygody. Panujące tu wielonarodowościowa atmosfera i swoisty rozgardiasz mogą czasem niepokoić, lecz piękno krajobrazów, bogactwo zabytków, urok nadmorskich miejscowości, a przede wszystkim różnorodność tutejszej kuchni rekompensują wszystkie pozorne niedogodności.

...cały artykuł

   

 

 

stat4u